Sonja Hautala ja kauneusalan yrittäjän huijarisyndrooma

Sonja Hautala

Sonja Hautala on kolmekymppinen kauneusalan yrittäjä Vaasasta. Sonja aloitti matkansa kauneusalalle 17-vuotiaana, jolloin hän muutti Pietarsaaresta Vaasaan opiskellakseen kosmetiikkaneuvojaksi. Valmistuttuaan hän jatkoi opintojaan vielä puolen vuoden ajan ja pätevöityi myös kosmetologiksi.

-Koin heti opinnot aloitettuani, että kauneus, meikkaus ja asiakaspalvelu ovat minun juttuni.

Valmistuttuaan Sonja työskenteli kahden ja puolen vuoden ajan työntekijänä kauneushoitolassa. Yrittäjä hänestä tuli vuonna 2017 ja oman hoitolan hän perusti 2022, työskenneltyään sitä ennen viiden vuoden ajan vuokratuoliyrittäjänä.

Yrittäjyyden ohella Sonja on opiskellut myös tradenomiksi Vaasan ammattikorkeakoulussa suuntautuen opinnoissaan markkinointiin. Sonjan opinnot antavatkin hänelle vankan pohjan yrittäjänä toimimiseen kauneudenhoitoalalla.

Tradenomiopinnot aloittaessaan Sonjan sisälle syttyi myös palo auttaa muita kauneusalan yrittäjiä

-Olen erikoistunut markkinointiin ja brändäykseen. Opinnäytetyöni tein yrittäjän henkilöbrändin rakentamisesta.  

-Monilla yrittäjillä on haasteita löytää omat vahvuutensa ja erottautua kilpailijoista. Autan heitä kirkastamaan palveluvalikoimaansa ja brändiään, jotta he voivat houkutella juuri oikeanlaisia asiakkaita.

-Tämän lisäksi yrittäjät usein uupuvat, onhan kaikki vastuu  heillä. Tarjoan työkaluja ja menetelmiä, joilla yrittäjä voi hallita ajankäyttöään paremmin ja vähentää näin stressiä.

Erikoistuminen tuo kilpailuetua

Sonja suosittelee kauneusalan yrittäjille erikoistumista. Omassa kauneushoitolassaan Sonja on erikoistunut kestopigmentointeihin.

Sonjan mukaan erikoistuminen on avainasemassa yrittäjänä menestymisessä.

-Erikoistuminen auttaa yrittäjää erottautumaan kilpailijoista ja tuo asiakkaille selkeämmän kuvan siitä, missä yritys on erityisen taitava.

-Itse erikoistuin kestopigmentointeihin, koska näin niiden tarjoavan pitkäkestoista hyötyä asiakkailleni ja ne myös tuntuivat itselleni kiinnostavalta ja merkitykselliseltä palvelulta.

-Tykkään, kun näen työni jäljen konkreettisesti ja siitä, kuinka se vaikuttaa asiakkaisiin positiivisesti. 

Sonja Hautala ja kolme tapaa erikoistua kauneudenhoitoalalla

Kysyin Sonjalta, miten kauneusalan yrittäjä voi löytää oman erikoistumisalansa. Sonjan mukaan erikoistumista valitessaan kannattaa miettiä

  1. Mikä palvelu tuntuu sinulle luonnolliselta ja kiinnostavalta?
  2. Missä sinulla on jo vahvuuksia tai mikä täydentäisi osaamistasi?
  3. Onko alueellasi kysyntää tietylle palvelulle, ja missä kilpailu voisi olla vähäisempää?

-Erikoistumalla voit myös vähentää työkuormaa, kun keskityt selkeästi määriteltyyn palvelutarjontaan.  Tämä lisää tehokkuutta ja asiantuntemuksesi on syvempää.

Parasta yrittäjyydessä on vapaus

Sonja mielestä parasta yrittäjyydessä on vapaus tehdä omaa juttuaan ja rakentaa polkuaan omilla ehdoilla.

On inspiroivaa käyttää omaa luovuutta ja osaamista ja samalla auttaa asiakkaita sekä luoda merkitystä niin omaan kuin asiakkaidenkin elämään.

Yrittäjänä pääsen jatkuvasti oppimaan ja kehittymään, mikä tekee jokaisesta päivästä erilaisen. Parhaita hetkiä ovat ne, kun näen oman työni tulokset, on se sitten tyytyväinen asiakas, liiketoiminnan kasvu tai oma oivallus.

Yrittäjyys antaa tilaa unelmille ja mahdollisuuden tehdä tulevaisuudestaan juuri sellaisen kuin haluaa.

Asia, jonka Sonja muuttaisi kauneusalalla

-Jos voisin muuttaa jotain kauneusalalla, haluaisin, että yrittäjät uskaltaisivat tehdä asioita, kuten somemarkkinointia, omalla tavallaan ilman pelkoa siitä, mitä muut ajattelevat.

-Jokaisen tapa viestiä ja olla esillä on ainutlaatuinen ja juuri se houkuttelee sinulle oikeat , itsellesi sopivat asiakkaat. Toivoisin, että yrittäjät rohkeammin toisivat esille omaa persoonaansa yrityksensä brändissä.

Sonja Hautala
Sonja Hautala avaa esityksessään kauneusalan yrittäjän huijarisydnroomaa.

Kauneusalan yrittäjän huijarisyndrooma

Sonja Hautala avaa esityksessään huijarisyndroomaa ja kuinka se vaikuttaa kauneusalan yrittäjiin.  Huijarisyndrooma voi Sonjan mukaan näkyä epävarmuutena hinnoittelussa, markkinoinnin välttelynä ja tunteena siitä, että jokaisen työn pitää olla täydellinen, mikä johtaa stressiin ja mahdolliseen uupumiseen.

Huijarisyndrooma voi vaikuttaa erityisesti kauneudenhoitoalan yrittäjiin, koska ala on erittäin kilpailtu ja usein näkyvyyden ympäröimä. Esimerkiksi omalla kohdallani olen huomannut, että huijarisyndrooma saattaa estää arvostamasta omaa osaamista. 

Ratkaisu on tunnistaa nämä ajatukset ja korvata ne realistisemmilla.  Esimerkiksi asiakkaiden palautteiden kerääminen ja omien onnistumisten listaaminen ovat toimineet itselläni.

Luennossani korostan, että huijarisyndroomasta voi oppia pääsemään yli, kun tunnistaa sen vaikutukset ja alkaa systemaattisesti työstää niitä.

Tule sinäkin mukaan vuoden 2025 Kaunista ja Kannattavaa -verkkotapahtumaan 11.-12.2. kuulemaan Sonjan esitys huijarisyndroomasta!  

Esityksessään Sonja jakaa käytännönläheisiä ohjeita huijarisyndrooman selättämiseen. Tämän esityksen kuultuasi opit arvostamaan itseäsi, työtäsi ja myös hinnoittelemaan työsi rohkeammin! Tapahtumaan osallistuminen on sinulle veloituksetonta.

Käy lunastamassa ilmainen lippusi tapahtumaan täällä.  

Hannele Aallos

Artikkelin kirjoittaja on Kaunista ja Kannattavaa -verkkotapahtuman tapahtumajärjestäjä.

Esiintyjäksi vuoden 2026 tapahtumaan?

Onko sinulla asiantuntijuutta ja erityisosaamista, jota haluaisit jakaa kauneudenhoitoalan toimijoille? Välittömästi vuoden 2025 tapahtuman jälkeen aloitamme vuoden 2026 esiintyjien buukkaamisen. Jos haluat olla mukana, lähetä vapaamuotoinen sähköposti hannele.aallos(at)baroque.fi

Voit olla kiinnostunut myös näistä